Paola & David used to make wine as a hobby, first using grapes in the US, and then switching to berries when they moved to Finland. They founded Ainoa Winery when they realized just how good wines made from Finnish berries could be.
The fruit wines they produce in their winery in Hollola are now available across Finland in fine restaurants and Alko shops. The wines have been critically acclaimed internationally, winning gold medals in California, Germany and the prestigious competitions of France. They make the only berry wines in the world recognized for their quality by the Oenologues de France.
They will be present for the first time this year at Grand Vin so you can taste the terroir of Finland along side wines from the other great wine regions of the world.
-
Master Class: Ainoa Winery - Drying out the berries – fruit wines are not just sweet
Master Class -luento LA 18.10.2025 klo 16:00 Luennoitsijat: Paola Guerrero de Cohen & David Cohen, Founders, Ainoa Winery Hinta: 40 € Tämä Master Class -luento pidetään englanniksi / This Master Class is held in English. Ainoa Winery valmistaa kansainvälisesti tunnustettuja ja palkittuja viinejä suomalaisista marjoista ja muista korkealaatuisista metsän raaka-aineista. Ainoa pyrkii vangitsemaan marjojen olemuksen ja niiden kasvupaikan hengen kaikissa valmistamissaan viineissä. 16 vuotta sitten Suomeen muuttaessaan Paola & David ovat kehittäneet hienoja viinejä suomalaisista raaka-aineista, pääasiassa metsämarjoista. Heidän viininsä ovat voittaneet palkintoja Kaliforniassa, Saksassa ja arvostetuissa Ranskan kilpailuissa, muuttaen käsitystä siitä, mikä on mahdollista käytettäessä muita viinin ainesosia kuin rypäleitä. Perinteisesti hedelmä- ja marjaviinit tunnetaan makeudestaan, ja on monia hyviä syitä, miksi useimmat hedelmäviinit valmistetaan tällä tavalla. Mutta useimpien viininjuojien selkeänä trendinä on siirtyä kohti kuivempia viinejä, pystyvätkö marjaviinit lunastamaan tämän? Tällä Master Class -luennolla Paola ja David keskustelevat siitä, miten viininvalmistuksessa käytetyt marjat ratkaisevat, onko valmis viini parempi kuivana vai makeana viininä. He keskustelevat myös erilaisista strategioista ja menetelmistä, joita Ainoa Winery on käyttänyt ja jossa he ovat olleet edelläkävijä valmistaakseen kuivia viinejä, joiden makuprofiili miellyttää kuivista viineistä pitävää viininnauttijaa. Luennolla maistellaan viittä viiniä, joista neljä on kuivia ja yksi makea viini vertailun vuoksi. Maistettavat viinit:- Ainoa Silkki 2024
- Ainoa Ilta 2023
- Ainoa Usva 2019
- Ainoa Aava 2023
- Ainoa Kuningatar 2021
Master Class: Ainoa Winery - Drying out the berries – fruit wines are not just sweet
Master Class SAT October 18th at 4:00 pm Speakers: Paola Guerrero de Cohen & David Cohen, Founders, Ainoa Winery Price: 40 € This Master Class is held in English. Ainoa Winery makes internationally recognized, award winning wines from Finnish berries and other high quality ingredients from the forest. Ainoa strives to capture the essence of the berries, and the spirit of the land where they grew in every bottle. Since immigrating to Finland 16 years ago, Paola & David have been developing fine wines from Finnish ingredients, mostly using wild berries. Their wines have won awards in California, Germany and the prestigious competitions of France, transforming the perception of what is possible when using wine ingredients other than grapes. Traditionally fruit and berry wines are known for being sweet, and there are good reasons why most fruit wines are made that way. But the clear trend for most wine drinkers is to towards dryer wines, can berry wines deliver? In this Master Class, Paola and David talk about how the fruit used determines if the finished wine would be better as a dry or sweet wine. They then discuss the strategies and methods Ainoa has pioneered to offer dry wines that can satisfy the most discerning fine wine drinkers. Five wines are sampled, four of them dry, and one sweet wine for comparison. Wines- Ainoa Silkki 2024
- Ainoa Ilta 2023
- Ainoa Usva 2019
- Ainoa Aava 2023
- Ainoa Kuningatar 2021