• Kun tapaa Charles Smithin ihan ensimmäiseksi ei ehkä tule mieleen viinintekijä. Hänen suuret hiuksensa, tummat aurinkolasit ja vähintäänkin erikoinen asenteensa vievät ajatukset ennemminkin rockmusiikkiin kuin hienostuneisiin viineihin. Arvaus osuu aika oikeaan koska Charles toimi “aiemmassa elämässään” monen rockyhtyeen managerina ja kiertuejohtajana. Charles on itseoppinut viinintekijä, jota inspiroi kiinnostus luoda viinejä joissa maistuvat sen paikan ominaispiirteet jossa rypäle on kasvanut. Tuloksena on hyvin tasapainoisia viinejä täynnä maukkaita makuja ja joissa maistuvat viinitarhan ominaispiirteet sekä maaperän että ilmaston osalta. Viinit, yhtä vähän kuin Charles itsekään, eivät jää keneltäkään huomaamatta. Ja mielikuvitukselliset nimet eivät ihan helposti unohdu. Myöskin hyvin erikoiset eitketit ovat huomiotaherättäviä, ja ne on suunnitellut Rikke Korff joka aiemmin toimi Levi Strauss & Co`n suunnittelijana. Charles Smithin viinien rypäleet tulevat Washingtonin parhaisiin kuuluvilta alueilta, ja hän suosii viljelijöitä jotka käyttävät kestävän kehityksen tuotantomenetelmiä. Charlesilla on aina jokin uusi projekti työn alla, ja vuonna 2016 avautuivat 6,5 metriä korkeat portit hänen uuteen viinivalmistamoonsa, Seattlen Jet Cityyn. Viinivalmistamo sijaitsee vanhassa, kuluneessa teollisuusrakennuksessa josta Charles on tehnyt Amerikan länsirannikon kuumimman viinialan kohtaamispaikan. Charles Smith on todellinen luonnonlahjakkuus. Hänen intohimonsa on tuottaa viiniä kansalle. Pienten erikoiserien lisäksi hän onnistuu myös tuottamaan suurempia volyymeja laatuviinejä joista kaikilla on mahdollisuus nauttia. Palkittu viinintekijä Charles Smith on vaihtanut 1990-luvun lopulla perustetun yhtiönsä nimeksi House of Smith. Yhtiöön kuuluvat K Vintners, SIXTO, ViNO CasaSmith, Substance, B. Leighton, POPUP ja Golden West. House of Smith on Washingtonin suurin viinintekijän omistama viinitalo ja osavaltion neljänneksi suurin viinintuottaja. Viinintekijä ja perustaja Charles Smith on ainoana henkilönä valittu sekä Wine Enthusiastin (2014) että Food&Winen (2009) Vuoden Viinintekijäksi. Hänen viininsä palkitaan vuosi toisensa jälkeen laajasti johtavien viinijulkaisujen, kuten Wine Advocate, Wine Spectator ja Wine Enthusiast, toimesta. Tähän mennessä Charlesin viinit ovat saavuttaneet 110 arviota 95 pisteestä ylöspäin ja 416 arviota 90 pisteestä ylöspäin. Charles Smith loi ViNO-tuoteperheen vuonna 2010 jolloin ensimmäisenä tuotiin markkinoille 100 % Pinot Grigio. Vuonna 2014 mukaan liittyi 100 % Sangiovese rosé ja myöskin ViNO Rosso joka on sekoite Cabernet Sauvignon/Sangiovese. Viinien tuotannossa toimitaan samojen periaatteiden mukaan kuin jos tuotanto olisi Italiassa. Tuloksena on herkullisia, käsin tehtyjä viinejä joita on ilo nauttia. Viinit / Wines: 1 lipuke – Substance Cs Cabernet Sauvignon 2019 1 lipuke – Substance Ch Chardonnay 2019 1 lipuke – POPUP Sparkling Brut 2018 3 lipuketta – K The Deal Syrah 2017* 4 lipuketta – Sixto Uncovered Chardonnay 2017*
    * = Rare & fine (avataan yksi pullo tiettyyn kellonaikaan)
  • Kendall-Jackson on yksi tunnetuimmista yhdysvaltalaisista viinintuottajista. Se on edelleen perheyritys, mikä yrityksen perustajan, Jess Jacksonin, mukaan mahdollistaa viinin valmistamisen pitkällä tähtäimellä, ja ennen kaikkea riskien ottamisen. Jess Jackson aloitti viinintuottajana 1974, myyden aluksi viininsä muille tuottajille. Vuonna 1982 hän perusti nimeään kantavan viinitilan tarkoituksenaan tehdä huippulaatuista Californian viiniä kohtuuhintaisena. Kun Nancy Reagan valitsi Kendall-Jacksonin Chardonnayn Valkoisen Talon talon viiniksi vuonna 1983, oli suosio taattu. Viinit / Wines: 2 lipuketta – Kendall Jackson Vintner's Reserve Chardonnay 2019 2 lipuketta – Kendall Jackson Vintner's Reserve Zinfandel 2019
  • Kalifornialainen Kukkula Winery on Kevin Jussilan johtama ja omistama viinitalo Paso Roblesin läheltä vain noin 30 kilometrin päästä Tyynestämerestä. Talon suomenkielinen nimi liittyy omistaja ja viinintekijä Kevin Jussilan suomalaisiin sukujuuriin ja tulee alueen mäkisen maaston inspiroimana. Jussilan isä oli kotoisin Suomesta, ja muutti 1950-luvun alussa Amerikkaan paremman elämän toivossa.

    Kukkula Winery on perustettu vuonna 2004 ja sen tarhat on istutettu alueelle, jossa ennen kasvoi pähkinäpuita. Viiniköynnösten lisäksi pähkinäpuita on edelleen alueella, sekä myös oliivipuita. Tuotanto on hyvin luonnonmukaista ja viinituotanto tapahtuu kokonaan omalla tilalla omien tarhojen rypäleistä.

    Paso Roblesin alueen ilmasto on melko kuuma, ja terroir on hyvin samankaltainen kuin Rhônen laaksossa. Lämpimän ilmaston tueksi alueella sataa suhteellisen paljon, joten köynnöksiä ei tarvitse kastella ja maaperä pysyy kosteana. Rypäleterttujen määrä on rajoitettu, jolla maksimoidaan viinien laatu, kasvumahdollisuudet ja aromikkuus.

    Viininvalmistuksessa viinin annetaan käydä ja kypsyä villihiivoilla eikä Kevin halua liikaa häiritä luonnollista viinikäymistä. Punaviinejä ei suodateta eikä kirkasteta, ja viininvalmistus noudattaa pikemminkin luovia ratkaisuja kuin etukäteen päätettyjä tapoja. Tilalla viljellään paljon erilaisia punaisia ja valkoisia rypäleitä, ja Kukkula on tunnettu mm. Rhône-blendeistään. Viinit / Wines: 3 lipuketta – Kukkula Vaalea 2017 4 lipuketta – Kukkula Aatto 2016 4 lipuketta – Kukkula Sisu 2014

Otsikko

Go to Top