saksa

/saksa
 • Vuonna 1999 Alexander Gysler otti hoitaakseen viinitilan joka on perustettu 1750 läntisessä Rheinhessenissä Saksassa. Kaupungin nimi on Weinheim ja se tunnetaan geologisista esihistoriallisista löydöistä. Maaperä on Rothliegend ja se sijoittuu noin 285 miljoonaa vuotta ajassa taaksepäin. Maaperä koostuu murentuvasta hiekkakivestä joka antaa viinille hienon mineraalivivahteen. Mikroilmasto, jota suojaavat ympäröivät vuoret ja metsät, auttaa rypäleitä kypsymään juuri oikeaan aikaan samalla säilyttäen hapokkuutensa. Alexander Gysler haluaa että hänen viininsä ovat yksilöllisiä ja myöskin kuvastavat rypäleen ja kasvuympäristön alkuperää. Vuonna 2004 alkoi työ kohti luonnonmukaista viljelyä ja nykyään viljely on kokonaan biodynaamista ja tuottajalla on Demeterin sertifikaatti. Demeter on luonnomukaisen viljelyn yksi maailman tarkimmista tarkistuslaitoksista. Viinitilalla käytetään täten mahdollisimman vähän sulfiitteja viineissä. Kokonaisvuosituotanto on 85 000 pulloa. Päärypäle on Riesling mutta Gysler viljelee myöskin Pinot Gris´ta ja Pinot Blancia.
 • Viehättävässä Bernkastel-Kuenin kaupungissa, keskellä Moselia sijaitsee Weingut Dr.H. Thanisch. Barbara Runquist-Müller ja hänen miehensä Erik omistava omistavat 13 hehtaaria parhaita Riesling -tarhoja joista arvostetuin ja kuuluisin on Bernkasteler Doctor. Muut tarhaomistukset ovat Bernkastler Grabenin, Bernkastler Layin, Bernkastler Badstuben, Brauneberger Juffer Sonnenuhrin, Graacher Himmelreichin ja Wehlener Sonnenuhrin tarhoilla. ”Monilla viinitarhoillamme kaltevuus on yli 60%. Käsityö on välttämätöntä ympäri vuoden. Jyrkkä rinteiden, maaperän ominaisuuksien ja ilmaston arvokas yhdistelmä tuo viiniköynnöksillemme parhaat mahdolliset kehityksen edellytykset. Luonnollinen ja välttämätön vuorovaikutus olosuhteiden ja viiniköynnösten välillä tuottaa jatkuvasti vaikuttavia ja ainutlaatuisia viinejä. Thanisch-perheen viininviljelyn perinteet ovat kestäneet yli 350 vuotta. Vuodesta 2007 tilan omistus on ollut Barbara Rundquist-Müllerille. Siitä lähtien tilaa on kehitetty edelleen kohti luonnonmukaista viljelyä ja tarhat ovat tällä hetkellä ns konversiossa ja saavat luomusertifikaatin v 2018. Suurin osa viinien viininvalmistuksesta tapahtuu edelleen perinteisessä, yli 350-vuotiaassa "tohtoriosastolla". Tämä kellari on kaivettu kiviseen maahan viinitarhan alle ja siellä säilyy tasainen kosteus ja ympärivuotinen lämpötila pysyy 8-9 asteisena. kellari takaa ihanteelliset olosuhteet erityisten viinien kypsyttämiselle ja varastoimiselle. Kaikki Thanisch-viinit kypsyvät täällä perinteisissä vanhoissa Fuder-tynnyreissä. Ympäristöystävälliset käytännöt tarkoittavat mm. sitä, että viinin valmistuksessa ei käytetä keinotekoisia entsyymejä, sorbiinihappoa (käytetään tavallisesti viinin vakiinnuttamiseen), teollisia puhdistusaineita ja vain vähän rikkidioksidin käyttöä. Tulokset tuottavat puhtaampia viinejä ja viinejä jotka ilmaisevat ainutlaatuisia kasvuympäristöjä. Kiinnitämme suurta huomiota maaperän ja viiniköynnösten hoitoon, tavoitteena alhaiset satomäärät. Meille tärkeää on sadon fysiologinen kypsyys jota joka on meille tärkeämpi kuin rypälepuristeen ominaispaino. Tässä on viinin laatumme ydin, koska vain fysiologinen kypsyys takaa täysin kehittyneet ja kypsät aromit sekä makuaineet.
 • Master Class: Berncasteler Doctor Riesling Vertical

  Perjantai 4.10.2019 klo 16.30-17.20

  Luennoitsija: Maximilian Ferger, Winemaker, Dr H Thanisch, Erben Müller-Burggraeff Hinta: 60 €

  Tämä Master Class -luento pidetään englanniksi.

  Legendaarinen Berncasteler Doctor -viinitarha sijaitsee Bernkastelin kylän takana Moselin laaksossa Saksassa ja on yksi kaikkein kuuluisimpia viinitarhoja Saksassa. Köynnökset ovat varttamattomia ja keskimäärin 80v vanhoja, osa yli 100 vuotiaita. Maaperässä on Moselin kuuluisaa liuskekiveä ja kivistä savista maaperää. Rypäleet poimitaan aina käsin, tarkasti seuloten, köynnös kerrallaan.  Weingut Dr.H.Thanisch Erben Müller-Berggraef on yksi Moselin kuuluisimpia ja arvostetuimpia tuottajia. Yrityksen 350 vuoden toimintahistoria on vaikuttava. 13 hehtaaria parhaita Riesling -palstoja tuottaa palkittuja viinejä joista arvostetuin sekä kuuluisin on Berncasteler Doctor.

  Viinintekijä Maximilian Ferger tuo Suomeen 6 valikoitua vuosikertaa Berncasteler Dr -tarhan Auslese-viiniä. Valovoimainen ja innosta viinintekijää on ilo kuunnella ja hänen vertikaalinsa on aina elämys. Max on ensimmäistä kertaa Suomessa ja on kunnia saada hänet GrandVin tapahtumaan kesken sadonkorjuun.

  Maisteltavat viinit:

  • 2011 Berncasteler Doctor Riesling Auslese
  • 2012 Berncasteler Doctor Riesling Auslese
  • 2013 Berncasteler Doctor Riesling Auslese
  • 2014 Berncasteler Doctor Riesling Auslese
  • 2015 Berncasteler Doctor Riesling Auslese
  • 2016 Berncasteler Doctor Riesling Auslese
 • Master Class: Pflüger - biodymanic terroir wines from Pfalz

  Perjantai 4.10.2019 klo 19.30-20.20 Lauantai 5.10.2019 klo 17.00-17.50

  Luennoitsija: Alexander Pflüger, Weingut Pflüger Hinta: 30 €

  Tämä Master Class -luento pidetään englanniksi.

  Alexander Pflüger on kerännyt vuosien aikana kokemusta eri viinialueilta, sekä Saksassa että ulkomailla, ja hän on opiskellut arvostetussa Geisenheimin yliopistossa enologiaa. 29-vuotiaana, vuonna 2010 hän otti ohjat perhetilalla Pfalzissa. Alexander lähti viemään isänsä aloittamaa luomuviljelyä eteenpäin ja siirtyi luonnollisena jatkeena biodynaamiseen viininviljelyyn.

  Maisteltavat viinit:

  • 2018 Biodynamite
  • 2018 Dürkheimer Riesling
  • 2018 MICHELSBERG Riesling
  • 2018 Dürkheimer Pinot Noir
  • 2017 FRONHOF Pinot Noir
 • Perhe Jung on kasvattanut viiniä Erbachissa, Rheingaussa vuodesta 1799. Ranskan vallankumouksen jälkeisessä maauudistuksessa suuri osa kirkon ja aatelisten maasta jaettiin työskenteleville talonpojille, jopa Länsi-Saksassa. Dagens Jungin kuoleman jälkeen Ludwig Jung otti toimintansa vuonna 1974, vain 25-vuotias, koska hänen isänsä kuoli niin aikaisin. Vuonna 2007 Ludvig puolestaan on luovuttanut ruorin nuorimmalle pojalleen Alexander Johanneselle.  Alexander kouluttaitui diplomi-insinööriksi Geisenheimin yliopistossa harjoiteltuaan Saksassa ja jopa Etelä-Afrikassa. Siis tyypillinen perheyritys viinimaailmassa.