• Palkittu Dr. ”Ernie” Loosen on maailman tunnetuimpia viinipersoonia, joka yhdessä veljensä Thomaksen kanssa valmistaa historiallisilta huippupalstoiltaan Moselin, Saksan ja ehkä koko maailman hienoimpia Riesling -viinejä. Dr. Loosen valmistaa noin 130 000 pulloa viiniä vuosittain 18 hehtaarin tilalla, tinkimättömänä pyrkimyksenään synnyttää viinejä, jotka ilmentävät ainutlaatuista alkuperäänsä. Tuskin kellään muulla viljelijällä on samanlaista määrää huipputarhoja Erdenin, Graachin, Bernkastelin, Wehlenin ja Ürzigin maailmankuulujen Riesling-kylien rinteillä.
  • Deep Roots on kolmen Rheinhessenin arvostetuimpiin lukeutuvan nuoren viinintekijän yhteistyöprojekti. Alueen voimahahmot Philipp Wittmann, Jochen Dreissigacker ja Stefan Winter vastaavat kaikki omien perhetilojensa viinituotannosta, mutta ovat monivuotisen ystävyytensä pohjalta päätyneet valmistamaan myös yhteisiä viinejä. Intohimoisten ja kunnianhimoisten nuorukaisten tavoitteena on ollut valmistaa moderni kuiva Riesling viini, joka ilmentää paitsi heidän sukujensa historiallisia juuria Rheinhessenin ja koko Saksan arvostetuimpiin viinitarhoihin, myös nostaa Saksan suurimman viinialueen Rheinhessenin mainetta laatuviinien tuottajana.
  • Domänenweingut Schloss Schönborn on Saksan vanhimpiin kuuluva viinitalo, joka aloitti viinintuotannon Rheingaussa vuonna 1349. Talo on edelleen saman suvun omistuksessa ja jo 28.sukupolvi on tilan toiminnassa mukana. Shönborn tuottaa viinejä Rheingaun lisäksi Frankenin alueilla. Heidän huipputarha on kuuluisa Marcobrunn Rheingaussa, joka on ostettu jo 1600-luvulla. Viinitalon omistaa kreivi Paul von Schönborn. Hänen poikansa Alexander von Schönborn työskentelee yrityksessä yhdessä isänsä kanssa. Viinit / Wines: 1 lipuke – Graf von Schönborn Riesling Trocken 2020
  • Grans-Fassian on perheyhtiö, joka perustettiin vuonna 1624. Nykyään tilaa johtaa Catherina Grans. Viinitarhojen määrää on kasvatettu pikkuhiljaa kymmenestä nykyiseen 24 hehtaariin. Istutuksista suurin osa on moselilaiseen tapaan Rieslingiä, mutta he viljelevät myös Pinot Blancia ja Pinot Gristä. Parhaat tarhat on luokiteltu ylimpään Großes Gewächs -luokkaan. Grans-Fassian on Saksan Predikaattiviinituottajien yhdistyksen jäsen (Verband Deutscher Qualitäts- und Prädikatsweingüter VDP). Viinit / Wines: 1 lipuke – Grans-Fassian Catherina Riesling 2021
  • Gut Hermannsbergin viinitalolla on poikkeuksellinen historia, sillä se on alun perin Preussin valtion perustama 1900-luvun alkuvuosina. Gut Hermannsbergin tarhat löytyvät Nahen viinialueelta melko mäkisestä ja kallioisesta maastosta, jossa on aiemmin sijainnut kuparikaivos. Tarhojen istutusta varten tehtiin valtava työ maastoa muokkaamalla, kiviä räjäyttämällä ja maamassoja siirtämällä, sillä rinnetarhat ovat laadukkaan viininvalmistuksen näkökulmasta parhaita istutuspaikkoja. Nahen alue on kasvuolosuhteiltaan yksi Saksan monipuolisimmista maaperävaihtelujen ja suotuisan ilmaston vuoksi. Gut Hermannsbergin köynnökset kasvavat yhteensä 30 hehtaarin alueella yhteensä kahdeksalla eri tarhalla, joiden ilmansuunnat aurinkoon nähden ja erilaiset maaperät antavat jokaiselle viinille oman tyylinsä ja luonteensa. Kaikki talon viinitarhat kantavat Saksan parasta VDP Grosse Lage -luokitusta ja ainoa viljeltävä rypäle on yksinoikeudella Riesling. Viinit / Wines: 2 lipuketta – Gut Hermannsberg Riesling Brut NV 1 lipuke – Gut Hermannsberg Weisser Burgunder 2021 1 lipuke – Gut Hermannsberg 7 Terroirs Riesling Trocken 2020
  • Saksan kansainvälisesti tunnetuin tuottaja Dr. Ernst Loosen hankki historiallisen viinitilan (perustettu 1645) huippulaatuiset 11 hehtaarin viinitarhat vuonna 1996 voidakseen valmistaa hienoja kuivia Riesling-viinejä. Tila valmistaa vuosittain noin 70 000 pulloa pääasiassa Riesling-viinejä, ja tilan viinit lukeutuvat Pfalzin alueen ja koko Saksan parhaisiin kuiviin Rieslingeihin hienostuneisuutensa ja runsautensa ansiosta. Tilan viinintekijä Patrick Mollendorf valittiin koko joukon nuorimpana Drinks Business lehden maailman 30 parhaan alle 40-vuotiaan viinintekijän joukkoon vuonna 2013. JL Wolfin tarhoilla ei ole käytetty mitään kemiallisia tuotteita 1980-luvun lopun jälkeen. Tarhoille ei ole hankittu luomu -sertifikaattia, vaikka niitä viljellään täysin luonnonmukaisin menetelmin.
  • Vuonna 1999 Alexander Gysler otti hoitaakseen viinitilan joka on perustettu 1750 läntisessä Rheinhessenissä Saksassa. Kaupungin nimi on Weinheim ja se tunnetaan geologisista esihistoriallisista löydöistä. Maaperä on Rothliegend ja se sijoittuu noin 285 miljoonaa vuotta ajassa taaksepäin. Maaperä koostuu murentuvasta hiekkakivestä joka antaa viinille hienon mineraalivivahteen. Mikroilmasto, jota suojaavat ympäröivät vuoret ja metsät, auttaa rypäleitä kypsymään juuri oikeaan aikaan samalla säilyttäen hapokkuutensa. Alexander Gysler haluaa että hänen viininsä ovat yksilöllisiä ja myöskin kuvastavat rypäleen ja kasvuympäristön alkuperää. Vuonna 2004 alkoi työ kohti luonnonmukaista viljelyä ja nykyään viljely on kokonaan biodynaamista ja tuottajalla on Demeterin sertifikaatti. Demeter on luonnomukaisen viljelyn yksi maailman tarkimmista tarkistuslaitoksista. Viinitilalla käytetään täten mahdollisimman vähän sulfiitteja viineissä. Kokonaisvuosituotanto on 85 000 pulloa. Päärypäle on Riesling mutta Gysler viljelee myöskin Pinot Gris'ta ja Pinot Blancia. Viinit / Wines: 1 lipuke – Gysler Sandstein Riesling Trocken 2021 1 lipuke – Gysler Feldstärke Grauburgunder 2020 1 lipuke – Gysler Feldgeflüster Riesling Kabinett 2016 1 lipuke – Gysler Pinot Brut
  • Weingut Anselmann on erittäin perinteinen, erinomaisen hinta-laatusuhteen omaava tuottaja Lounais-Saksasta, Pfalzista, läheltä Ranskan rajaa. Yli 450 vuotta sitten perustettu yritys on edelleen ydinperheen omistuksessa. Pfalzin suhteellisen lämpimän ilmaston vuoksi Anselmannin viinit ovat tyyliltään erittäin hedelmävetoisia. Kaikki viinit tuotetaan omilta tarhoilta kerätyistä rypäleistä, ja Anselmann on perinteisestä tyylistään huolimatta melko kokeellinen tuottaja.
  • Viehättävässä Bernkastel-Kuenin kaupungissa, keskellä Moselia sijaitsee Weingut Dr.H. Thanisch. Barbara Runquist-Müller ja hänen miehensä Erik omistava omistavat 13 hehtaaria parhaita Riesling -tarhoja joista arvostetuin ja kuuluisin on Bernkasteler Doctor. Muut tarhaomistukset ovat Bernkastler Grabenin, Bernkastler Layin, Bernkastler Badstuben, Brauneberger Juffer Sonnenuhrin, Graacher Himmelreichin ja Wehlener Sonnenuhrin tarhoilla. ”Monilla viinitarhoillamme kaltevuus on yli 60%. Käsityö on välttämätöntä ympäri vuoden. Jyrkkä rinteiden, maaperän ominaisuuksien ja ilmaston arvokas yhdistelmä tuo viiniköynnöksillemme parhaat mahdolliset kehityksen edellytykset. Luonnollinen ja välttämätön vuorovaikutus olosuhteiden ja viiniköynnösten välillä tuottaa jatkuvasti vaikuttavia ja ainutlaatuisia viinejä. Thanisch-perheen viininviljelyn perinteet ovat kestäneet yli 350 vuotta. Vuodesta 2007 tilan omistus on ollut Barbara Rundquist-Müllerille. Siitä lähtien tilaa on kehitetty edelleen kohti luonnonmukaista viljelyä ja tarhat ovat tällä hetkellä ns konversiossa ja saavat luomusertifikaatin v 2018. Suurin osa viinien viininvalmistuksesta tapahtuu edelleen perinteisessä, yli 350-vuotiaassa "tohtoriosastolla". Tämä kellari on kaivettu kiviseen maahan viinitarhan alle ja siellä säilyy tasainen kosteus ja ympärivuotinen lämpötila pysyy 8-9 asteisena. kellari takaa ihanteelliset olosuhteet erityisten viinien kypsyttämiselle ja varastoimiselle. Kaikki Thanisch-viinit kypsyvät täällä perinteisissä vanhoissa Fuder-tynnyreissä. Ympäristöystävälliset käytännöt tarkoittavat mm. sitä, että viinin valmistuksessa ei käytetä keinotekoisia entsyymejä, sorbiinihappoa (käytetään tavallisesti viinin vakiinnuttamiseen), teollisia puhdistusaineita ja vain vähän rikkidioksidin käyttöä. Tulokset tuottavat puhtaampia viinejä ja viinejä jotka ilmaisevat ainutlaatuisia kasvuympäristöjä. Kiinnitämme suurta huomiota maaperän ja viiniköynnösten hoitoon, tavoitteena alhaiset satomäärät. Meille tärkeää on sadon fysiologinen kypsyys jota joka on meille tärkeämpi kuin rypälepuristeen ominaispaino. Tässä on viinin laatumme ydin, koska vain fysiologinen kypsyys takaa täysin kehittyneet ja kypsät aromit sekä makuaineet.
  • Dreissigackerin viinejä on valmistettu Bechtheimin kylässä, Rheinhessenissä, jo vuodesta 1728. Nykyyän tilaa johtaa tunnustettu, vuonna 1980 syntynyt Jochen Dreissigacker. Viinien korkea laatu selittyy satomäärien radikaalilla rajoittamisella, sekä pitkällä käymisen jälkeisellä hiivasakan kanssa kypsyttämisellä. Jochenin omaleimainen, täyteläisen runsaisiin viineihin pyrkivä tyyli on tuonut hänelle mainetta mm. Drinks Business -lehden nimittäessä hänet maailman 30 merkittävimmän alle 40-vuotiaan viinintekijän joukkoon, ja GQ -lehden nimittäessä hänet Saksan sadan vaikutusvaltaisimman 30-vuotiaan joukkoon. Jochen Dreissigacker kuuluu Rheinhessenin nuorten viinintekijöiden Message in the bottle – järjestöön. Tilan vuosituotanto on noin 200 000 pulloa.
  • Urban Kaufmann oli alunperin korkealaatuisen Appenzeller-juuston tuottaja Sveitsissä, mutta rakkaus Rieslingiin ja Rheingauhan vei hänet Saksaan vuonna 2013. Tuottajan koko valikoima on sertifioitua luomua, ja osa tarhoista biodynaamisesti viljeltyjä. Molemmat ovat harvinaisuuksia Rheingaussa, mutta tuottaja päätti jo alkuvaiheessaan valita tämän tien. Kaufmann kuuluu Saksan VDP-tuottajiin ja hänen Grosses Gewächs-palstansa Hattenheimer Wisselbrunnen kuuluu alueen ehdottomiin huippupalstoihin.
  • Weingut Neiss on perustettu 1547 ja se omistaa noin 25 hehtaaria tarhoja Kindenheimin kylässä Pohjois-Pfalzissa. Viinitilan johdossa oleva Axel Neiss on ollut pariinkin otteeseen ehdolla Saksan parhaaksi punaviinin tuottajaksi. Tilan tuotanto jakautuu noin 60 %-40 % suhteessa valko- ja punaviinien kesken. Vuonna 1971 syntynyt Axel Neiss otti perhetilan viininvalmistuksen haltuunsa vanhemmiltaan vuonna 1997 opiskeltuaan viinin valmistusta mm. Geisenheimissa, Champagnen Eperneyssa ja Argentiinassa. Ahkera ja veijarimaisen iloinen Axel on palkittu tuottaja niin Saksassa kuin kansainvälisestikin, josta kertovat mm. palkinnot kansainvälisessä Riesling du Monde kilpailussa. Erityisen ylpeä Axel on siitä, että hänen punaviinejään tarjottiin Saksan isännöimässä G8 huippukokouksessa 2007. Axelin viimeisin innovaatio on That’s Neiss -viinipari, jonka löytää monesta saksalaisesta Michelin -rankatusta ravintolasta.

Otsikko

Go to Top