-
Landhaus Paulin viinitarhat sijaitsevat Itävallan Neusiedlersee-järven itärannalla alueella. Pannonian ilaston kuumat, kuivat kesät ja kylmät, lumettomat talvet luovat ihanteelliset olosuhteet viininviljelylle. Järven suuri vesipinta-ala vaikuttaa mikroilmastoon, edistäen rypäleiden kypsymistä ja viinien hapokkuutta. Kestävä kehitys on Landhaus Paulin toiminnan ytimessä. ”Vain ne, jotka ymmärtävät luonnon, voivat luoda suuria viinejä””Me tiedämme, että kestävä viininviljely on olennaista korkealaatuisen viinin tuottamiseksi. Ilman toimivaa ekosysteemiä viininviljely on jatkuvaa taistelua luontoa vastaan – uuvuttavaa sekä viininviljelijälle että köynnöksille. Lisäksi viinimme viljelmät sijaitsevat lintujen suojelualueilla ja välittömästi Neusiedlersee-Seewinkelin kansallispuiston vaikutusalueella.
-
Bioweingut Geyerhof sijaitsee Itävallan Kremstalissa, joka kuuluu Niederösterreichiin. Viinitila on perustettu 1200-luvulla ja se on ollut saman perheen omistuksessa 1600-luvulta lähtien. Ilse ja Josef Maier ovat viljelleet viinitilaa luonnonmukaisesti vuodesta 1988. Heidän tavoitteensa on tuottaa viiniä, josta on selvästi aistittavissa sen alkuperä, rypäleen ominaispirteet ja kyseisen satovuoden erikoispiirteet, samalla luontoa kunnioittaen. Geyerhof on mukana Wildwux-projektissa yhdessä Burgenlandissa sijaitsevan Birgit Braunstein Wineryn kanssa. Projektin osapuolet ovat ottaneet lisäaskeleen luonnonmukaisessa viljelyssä säilyttääkseen luonnollinen kiertokulku niin pitkälle kuin mahdollista. Tilaa on tehty sekä kasveille että eläimille, kuten esimerkiksi maaoraville, rukoilijasirkoille ja puusammakolle. Viininviljelyn lisäksi Ilse ja Josef Maier viljelevät n 30 hehtaarilla vehnää, ruista, ohraa, kesäkurpitsaa ja alfa alfa-ituja jotka syvien juuriensa ja oikean bakteerikannan avulla rikastuttavat maaperää hummuksella ja se puolestaan parantaa maaperää.
-
Simon Gattinger on nuori ja kunnianhimoinen viinintekijä Itävallan Wachau’n alueelta, joka yhdistää perinteet ja modernin viininvalmistuksen. Vuonna 2017 hän perusti oman viinitilansa Dürnsteinin Unterloibeniin, jatkaen perheensä neljän sukupolven mittaista viiniperinnettä. Gattinger keskittyy erityisesti Grüner Veltliner- ja Riesling-rypäleisiin, jotka kasvavat alueen arvostetuilla tarhoilla, kuten Ried Loibenberg, Ried Höhereck ja Ried Klostersatz. Hänen viininsä heijastavat Wachau’n ainutlaatuista terroiria, jossa yhdistyvät lämpimät itäiset virtaukset, viileät pohjoiset tuulet ja Tonavan säätelevä vaikutus. Kaikki ei ole uutta, mutta kaikkeen liittyy tuoreita ideoita. Näin voisi kuvailla Simon Gattingerin lähestymistapaa viininvalmistukseen. On siis loogista, että viinitarhoja hoidetaan mahdollisimman hellävaraisesti – sillä juuri siellä viinin laatu saa alkunsa. Tämä tarkoittaa satoja perheen käsin tekemiä työvaiheita vuoden aikana, jotta köynnökset voisivat kehittyä ja saavuttaa täyden potentiaalinsa. Tämä käsityö on aidon viinin pullottamisen perusta – ja juuri sitä Simon tavoittelee. Tähän kuuluu myös rypäleiden erityisen huolellinen käsittely ja niiden yksilöllinen ohjaaminen kellariin. Tehdään juuri se, mitä viini tarvitsee: ehkä hieman pidempi kuorikontakti tuomaan lisää rakennetta tai enemmän aikaa hienon sakan päällä kehittyäkseen. Viljelysfilosofia noudattaa kestävän ja luonnonmukaisen viljelyn periaatteita. Hän välttää torjunta-aineiden käyttöä ja suosii käsityötä, mikä mahdollistaa köynnösten optimaalisen kehityksen ja viinien autenttisen ilmentymän. Kellarissa Gattinger käyttää ”kontrolloitua tekemättömyyttä”, antaen viinien kehittyä omassa tahdissaan. Hän hyödyntää painovoimaa kolmitasoisessa kellarissaan, mikä minimoi mehun käsittelyn ja säilyttää rypäleiden luonnolliset ominaisuudet. Gattingerin viinit ovat saaneet tunnustusta niiden hienostuneisuudesta, tarkkuudesta ja nautittavuudesta. Esimerkiksi hänen Grüner Veltliner ”Nomis” ja Riesling Smaragd Ried Loibenberg ovat saaneet erinomaisia arvosteluja, kuten 94–95 pistettä Falstaff Wine Guide Austria 2024/25-oppaassa. Simon Gattingerin viinit tarjoavat mahdollisuuden tutustua Wachau’n alueen monimuotoisuuteen ja kestävän viljelyn tuloksiin. Hänen sitoutumisensa laatuun, perinteisiin ja ympäristön kunnioittamiseen tekee hänestä merkittävän toimijan Itävallan viinimaailmassa.