Hedon

 

Hedon focuses on high quality wines from Portugal’s top producers — from each important wine region. Portugal has so much to offer when it comes to great wines. We want to help you to experience the same joy!

www.hedon.fi

Esiteltävät viinit

Secret Spot Wines

Douro, Portugal

Portugalin Douron laaksossa sijaitseva Secret Spot -viinintuottaja on syntynyt kahden miehen unelmasta, jolla oli vain yksi tavoite: tuottaa parasta mahdollista viiniä, joka on Douron alueelle ja maaperälle tyypillistä. Seikkailu sai alkunsa vuonna 2004 kun Gonçalo Sousa Lopes ja Rui Walter Cunha ryhtyivät tuottamaan artesaaniviinejä. Siihen mennessä näillä kahdella herralla oli jo jonkun verran kokemusta viininviljelystä ja viinintekemisestä, kun he olivat työskennelleet viinikonsultteina useammalle portugalilaiselle viinintuottajalle. Heidän lähtökohtansa oli ikoninen portugalin Douro-alue. Heidän mottonaan on edelleen: ”Handcrafted wines from the Douro Valley”
Secret Spot valmistaa viininsä sekoittamalla rypäleitä monista klassisista portugalilaisista rypäleistä. Tunnetuksi heidät on tehnyt nk. Field Blend -viinit, jotka valmistetaan samalla palstalla kasvavista eri rypäleistä. Aina ei voida edes 100% varmuudella sanoa mitä kaikkia lajikkeita on mukana. Secret Spotin nimikkoviini on nimenomaan tällainen field blend -viini, jota tuotetaan ainoastaan noin 1500 pulloa ja joka valmistetaan yli 10 eri rypäleestä
Rui Walter Cunha on myös intohimoinen surffaaja. Secret Spot on myös surffauksessa käytetty termi paikasta, jossa ympäristö ja olosuhteet ovat täydelliset, eikä sitä haluta jakaa muiden kanssa, jotta siitä voisi nauttia rauhassa itse – niinpä se on “Secret Spot”. Heidän Secret Spot -viininsä tehdään siten, että joka vuosi he etsivät pienen, loistavan viinitarhan, jonka tuotannon he ostavat ja siitä tehdään sen vuoden Secret Spot -viini. Paikkaa ei ikinä kerrota tarkkaan.

Herdade do Mouchão

Alentejo, Portugal

Portugalin Alentejo-alueen kaunilla kukkuloilla, Lissabonin ja Algarven, välillä kasvaa korkkipuita ja oliivipuita silmänkantamattomiin. 1800-luvun alussa Thomas Reynolds muutti tänne Portosta ja ryhtyi harjoittamaan korkkikauppaa. Kolme sukupolvea myöhemmin hänen pojanpikansa John Reynolds osti 900 hehtaaria maata, jonka läpi virtasi kaksi jokea, Herdade ja Mouchão. Korkkiliiketominnan lisäksi John päätti ryhtyä viljelemään viiniä. Ensimmäiset köynnökset istutettiin ja vuonna 1901 rakennettiin korkeakattoinen rakennus viinintekoa varten. Tislaamo lisättiin viinitilan yhteyteen vuonna 1929 ja siellä tuotetaan edelleen Mouchãon brandya.

1950-luvulla viinintuotanto lisääntyi ja uusia viiniköynnöksiä istutettiin. Viinitila aloitti tällöin myös viinin myymisen pullossa. Aikaisemmin viiniä tuotettiin pääasiassa bulkkina lähialuun kyliin ja kaupunkeihin. Vuoden 1974 vallankumouksen seurauksena tila pakkolunastettiin ja se palautui perheelle vasta vuonna 1985. Tänä päivänä Herdade do Mouchão -viinitilalla viljellään paikallia lajikkeita ja tuotetaan laadukkaita viinejä. Rypäleet kerätään edelleen käsin ja poljetaan jaloin. maailmassa, jossa viinin tekeminenkin muuttuu ja kehittyy koko ajan elämä soljuu eteenpäin rauhallisesti Herdade do Mouchãon viinitilalla ja viiniä valmistetaan edelleen hyvin perinteisin menetelmin. Herdade do Mouchão on edelleen perheomisteinen ja sitä johtavat tänä tänä päivänä Elizabeth (Albert Hugh Reynoldsin tytär) ja Iain Richardson.

Quinta do Vale Meão

Douro, Portugal

Vuonna 1877 Antónia Adelaide Ferreira, Douron laakson sen aikaisen suurimman viinitilan omistaja osti 300 hehtaaria neitseellistä maata huutokaupasta. Hänen unelmanaan oli luoda malliviinitila tyhjästä hyödyntämällä omaa kertynyttä kokemustaan. Tämä kunnianhimoinen projekti kesti kahdeksan vuotta, vuodesta 1887 vuoteen 1895. Valitettavasti rouva Ferreira ei kauaa päässyt nauttimaan työnsä tuloksista hänen menehdettyään vuonna 1896.

Viinitilan on pysynyt suvun hallussa siitä asti ja 1970 hänen pojan-pojan-pojanpoikansa Francisco Javier de Olazabal tuli viinitilan johtoon ja hän aloitti pitkän ja työlään prosessin omistajuuden takaisinostamiseksi kokonaan hänen perheelleen. Vuonna 1994 hänen lapsistaan tuli Quintan ainoita omistajia.

1980-luvulla viinitilalla tehtiin laajoja uudelleenistutuksia, osittain korvatakseen Valeira-padon rakentamisen aikaisten tuhoutuneiden viiniköynnösten tiallle. Uudet köynnökset olivat pääasiassa Touriga national -lajiketta, joka oli jo lähes hylätty kokonaan Douron alueella sen alhaisen sadon ja haastellisen kasvatuksen johdosta. Lajike on sen jälkeen sopeutunut erinomaisesti ylä-Douron alueelle ja Quinta tuottaakin tänä päivänä laadukkaita ja kompleksisia viinejä. Ensimmäiset uusien istutuksien sadoista valmistetut viinit julkaistiin vuonna 1999 ja saivat heti kiitettäviä ja ylistäviä arvioita viinikriitikoilta ja -kirjoittajilta.

Francisco Javier de Olazabal johtaa viinitilaa edelleen ja hänen poikansa Francisco toimii viinintekijänä ja tytär Luisa vastaa myynnistä ja markkinoinnista.

Vertice

Douro, Portugal