Enrico Rivetto (Piemonte): Biodynamic Barolo of Rivetto

Perjantai 12.10.2018 klo 16.00 – 16.50

Luennoitsija: Enrico Rivetto, omistaja ja viinintekijä, Azienda Agricola Rivetto
Hinta: 50 €
Luento pidetään englanniksi

Barolo on Piemonte helmi ja Enrico Rivetton vetämällä Master Class -luennolla pääsetkin uppoutumaan syvemmälle Piemonten ja Nebbbiolon maailmaan sekä erityisesti Enrico Rivetton omistaman viinitilan kehitykseen ja filosofiaan kohti biodynaamista viljelyä. Master Class -luennolla Rivetto maistattaa 6 eri vuosikertaa Barolo Leon viiniä aina vuodesta 1999 alkaen.

 Enrico on neljännen polven viinintekijä Piemontesta, Langhen kukkuloilta. Vuonna 2011 tila siirtyi luomuviljelyyn ja siitä kehitys jatkui kohti biodynaamisen viljelyn periaatteita vuonna 2015. Enrico Rivettolle biodiversiteetin eli luonnon monimuotoisuuden kunnioittaminen on kunnia-asia ja tilalla viljelläänkin viiniköynnösten lisäksi useita muita viljelyskasveja. Hänen filosofiaansa kuvailee hyvin seuraavat lausahdukset: ”Edustan neljättä sukupolvea perhetilallamme. Luomu- ja biodynaaminen viljely ovat keinoja, eivät tuloksia. Viinini kertovat filosofiastani. Olen Enrico Rivetto ja kannan omalta osaltani korteni kekoon tässä maailmankaikkeudessa.”

Rivetto on viinitila neljännessä sukupolvessa Piemonten sydämessä. Tilan nykyisen omistajan, Enricon, isoisoisä perusti tilan vuonna 1902. Vuonna 1938 oli aika laajentaa liiketoimintaa ja silloin hankittiin Tenuta Lirano, joka sijaitsee Serralunga d’Alban ja Sinion kukkuloiden välissä. Vuonna 1970 Enricon isä, Sergio, rakensi uuden kellarin Liranoon ja istutti uusia köynnöksiä sen ympärille. Vuonna 1999 kuvaan astui virallisesti Enrico. Hän aloitti luomuviljelyn vuonna 2011 ja siitä hän jatkoi biodynaamiseen viljelyyn vuonna 2015.

 Enricon ajatuksena on kehittää biodiversiteettiä niin pitkälle kuin mahdollista. Viiniköynnösten lomaan on istutettu niin hedelmäpuita, viljaa, yrttejä kuin vihanneksia. Ne puolestaan houkuttelevat hyönteisiä ja lintuja, ja näin ne muodostavat oman ekosysteeminsä. Enricon sanojen mukaisesti luomu ja biodynaamisuus ovat keinoja eivät tuloksia. Ja näistä työn ”hedelmistä” Enrico valmistaa upeita viinejä, jotka ovat saaneet sekä Italiassa että kansainvälisillä markkinoilla erinomaisen vastaanoton.

 

Esiteltävät viinit:

  • Barolo Leon 1999
  • Barolo Leon 2003
  • Barolo Leon Riserva 10 Anni 2008
  • Barolo Leon Riserva  2011
  • Barolo Leon Riserva 2012
  • Langhe Nascetta 2015