Simon Gattinger on nuori ja kunnianhimoinen viinintekijä Itävallan Wachau’n alueelta, joka yhdistää perinteet ja modernin viininvalmistuksen. Vuonna 2017 hän perusti oman viinitilansa Dürnsteinin Unterloibeniin, jatkaen perheensä neljän sukupolven mittaista viiniperinnettä.

Gattinger keskittyy erityisesti Grüner Veltliner- ja Riesling-rypäleisiin, jotka kasvavat alueen arvostetuilla tarhoilla, kuten Ried Loibenberg, Ried Höhereck ja Ried Klostersatz. Hänen viininsä heijastavat Wachau’n ainutlaatuista terroiria, jossa yhdistyvät lämpimät itäiset virtaukset, viileät pohjoiset tuulet ja Tonavan säätelevä vaikutus.

Kaikki ei ole uutta, mutta kaikkeen liittyy tuoreita ideoita. Näin voisi kuvailla Simon Gattingerin lähestymistapaa viininvalmistukseen. On siis loogista, että viinitarhoja hoidetaan mahdollisimman hellävaraisesti – sillä juuri siellä viinin laatu saa alkunsa. Tämä tarkoittaa satoja perheen käsin tekemiä työvaiheita vuoden aikana, jotta köynnökset voisivat kehittyä ja saavuttaa täyden potentiaalinsa. Tämä käsityö on aidon viinin pullottamisen perusta – ja juuri sitä Simon tavoittelee.

Tähän kuuluu myös rypäleiden erityisen huolellinen käsittely ja niiden yksilöllinen ohjaaminen kellariin. Tehdään juuri se, mitä viini tarvitsee: ehkä hieman pidempi kuorikontakti tuomaan lisää rakennetta tai enemmän aikaa hienon sakan päällä kehittyäkseen.

Viljelysfilosofia noudattaa kestävän ja luonnonmukaisen viljelyn periaatteita. Hän välttää torjunta-aineiden käyttöä ja suosii käsityötä, mikä mahdollistaa köynnösten optimaalisen kehityksen ja viinien autenttisen ilmentymän.​

Kellarissa Gattinger käyttää ”kontrolloitua tekemättömyyttä”, antaen viinien kehittyä omassa tahdissaan. Hän hyödyntää painovoimaa kolmitasoisessa kellarissaan, mikä minimoi mehun käsittelyn ja säilyttää rypäleiden luonnolliset ominaisuudet.​

Gattingerin viinit ovat saaneet tunnustusta niiden hienostuneisuudesta, tarkkuudesta ja nautittavuudesta. Esimerkiksi hänen Grüner Veltliner ”Nomis” ja Riesling Smaragd Ried Loibenberg ovat saaneet erinomaisia arvosteluja, kuten 94–95 pistettä Falstaff Wine Guide Austria 2024/25-oppaassa.​

Simon Gattingerin viinit tarjoavat mahdollisuuden tutustua Wachau’n alueen monimuotoisuuteen ja kestävän viljelyn tuloksiin. Hänen sitoutumisensa laatuun, perinteisiin ja ympäristön kunnioittamiseen tekee hänestä merkittävän toimijan Itävallan viinimaailmassa.​